Znasz to uczucie? Ja bardzo dobrze, kiedy tylko próbowałam wyciągnąć coś z takiej głębokiej szuflady, robiłam przy tym bałagan. Szukając w pośpiechu, mieszałam mimowolnie w takiej głębokiej szufladzie, powodując jeszcze większy nieporządek. Wszystko się tam zmieszało jak w zupie, którą w tym czasie gotowałam. Jeśli masz podobne doświadczenia jak ja, czytaj dalej. Pokażę Ci, jak sobie z tym poradzić i ujarzmić naszego wroga.
Po pierwsze, kiedy zdałaś już sobie sprawę, że gdybyś miała mniej tych łyżek, pacynek, chochelek itp. Z pewnością tego bałaganu by nie było. Zastanów się ile ty tego potrzebujesz. Po co Ci od razu 5 takich samych przedmiotów. Zostaw sobie, 2 ale dobre, które będą się wzajemnie uzupełniać. Kiedy jedna łyżka akurat będzie się kąpać w zmywarce. Dzięki temu, że pozbędziesz się przedmiotów z kuchni, których naprawdę nie używasz. Pozostawisz tylko te, z których naprawdę korzystasz. Ujarzmisz swój bałagan. W twojej szufladzie zapanuje ład i porządek na dłużej, a przecież o to nam cały czas chodzi.
Pokaże Ci jak możesz to zrobić sama w swojej kuchni i osiągnąć efekt Woow:)
Wybierz szufladę/ półkę, którą chcesz zorganizować na nowo.
Krok 1- Wyjmij wszystko co jest w szufladzie, umyj ją w środku.
Krok 2- przejrzyj wszystkie produkty spożywcze. Sprawdź terminy ich przydatności ( przeterminowane wyrzucasz )
Krok 3- produkty sypkie takie jak makaron, ryż, kasze przesyp do pojemników do organizacji. Najbardziej polecam szklane, ale jeśli masz małe dzieci, to bardziej sprawdzą się pojemniki plastikowe. Dziecko ich nie zbije, gdy wyślizgnie mu się z rączek.
Krok 4- Wszystkie sprzęty potrzebne w kuchni ( tarki, durszlaki, miski, blendery reczne itp.), przejrzyj i zostaw te naprawdę niezbędne i pomocne dla Ciebie w kuchni.
Krok 5- Jeśli masz organizery np. na sztućce, czy inne pacynki wykorzystaj je. Jednocześnie pamiętaj zostaw jeszcze wolną przestrzeń w szufladzie, wówczas łatwej będzie Ci z niej korzystać
Krok 6- Do głębokich szafek świetnie sprawdzą się tace obrotowe. Możesz na nich ustawić np. przyprawy, słoiki, oliwy, puszki. Dzięki temu, że taca jest obrotowa masz łatwy do nich dostęp.
Jeśli jeszcze się zastanawiasz, czy warto kupić do swojej kuchni pojemniki do przechowywania żywności to moje obserwacje pokazały, że
- Produkty przesypane do pojemników dłużej są świeże,
- Nie wysypują się, jak to się zdarza w oryginalnych opakowaniach,
- Widać ile mamy rzeczy w domu, czy trzeba uzupełnić nasz stan magazynowy,
- To również dobry sposób na zauważenie ewentualnych szkodników ( mole spożywcze)
a na koniec efekt Woow, mojej metamorfozy 🙂
Mam nadzieję, że teraz bardziej przychylnie spojrzysz na swoje głębokie szafki/półki w kuchni. A tym samym lepiej sobie z nimi poradzisz. Jeśli jednak potrzebujesz mojego wsparcia w tym zakresie, napisz do mnie na kontakt@mamawporzadku.pl. Zajmę się organizacją przestrzeni twojej kuchni, tak aby porządek i ład pozostał w niej na dłużej.